Savonia-ammattikorkeakoulu Oy koordinoi Innovatiiviset Etelä-Savon ELY-keskuksen ja maa- ja metsätalousministeriön hallinnoiman Vesiosaamisen kasvu- ja kansainvälistymis-ohjelman rahoittaman Innovatiiviset yhdistelmäkäsittelyteknologiat typen poiston ja talteenoton tehostamiseksi kylmissä jätevesissä –hankkeessa (YTY-hanke) on edetty suunnitelmien mukaisesti yhdistelmäkäsittelyteknologioiden pilotointien (TP2) sekä kansainvälisten markkina-alueiden kartoituksen (TP3) osalta kevään 2023 aikana seuraavasti:
– Savonian pilot-mittakaavan MBBR-laitteistoon käynnistetty prosessi saatiin toimintaan joulukuun 2022 alussa ja Operon Group Oy on operoinut sitä siitä lähtien Vihdin Kirkonkylän jätevedenpuhdistamolla. Prosessia on operoitu IFAS-tyyppisenä, jossa aktiivilieteprosessiin on yhdistetty täytekappaleteknologiaa. Kevään koeajossa on todettu, että pilot-laitteistossa ammoniumtypen poisto on pysynyt suhteellisen tasaisena lämpötilasta riippumatta. Tuloksista tullaan raportoimaan tarkemmin loppu vuoden 2023 kuluessa, kun koeajon tulokset saadaan käsiteltyä.
– Weeefiner on operoinut kevään 2023 aikana 4D Sieppareitaan IFAS-prosessin ohella. Sieppareita on pilotoitu nitraattitypen poiston osalta pilot-laitteistolla Vihdin Kirkonkylän jätevedenpuhdistamolla. Tämän lisäksi he ovat tehneet lisäkokeita nitraattitypen sekä myös ammoniumtypen osalta heidän laboratoriossaan Jyväskylässä. 4D Sieppareilla on ensimmäisten tulosten perusteella saavutettu parhaimmillaan yli 90 % reduktioita sekä nitraattitypen että ammoniumtypen osalta.
– Työpaketin 3, jossa kartoitetaan yhdistelmäkäsittelyteknologioiden vientipotentiaalia ja selvitetään potentiaalisia markkina-alueita kansainväliselle liiketoiminnalle, osalta on kevään 2023 aikana kerätty materiaalia eri kohdemaista ja alueista sekä esimerkiksi esitelty Vesiosaamisen kasvu- ja kansainvälistymis –ohjelman hankkeita jätevesiseminaaripäivässä Baltian maiden vesilaitosten johtajien kanssa. Hanketta on esitelty myös yleisellä tasolla Finnish Water Forumin omissa tilaisuuksissa. Tavoitteena on B2B yhteistyö ja CASE-teknologioiden sisällyttäminen aikaisessa vaiheessa sektorin vientitarjouksiin.
Kylmien vesien aika on tälle keväälle ohitettu, mutta pilotointia jatketaan vielä sen aikaa, että nähdään Vihdin Kirkonkylän jätevedenpuhdistamon nitrifikaatioprosessin käynnistyminen jätevesien lämmetessä. Hankkeen tulosten käsittelyä tullaan aloittamaan jo koeajon loppuessa, mutta lopullisten tulosten käsittelyn ja hankkeen raportoinnin pääpaino tulee olemaan loppu vuoden 2023 aikana.
|